Hurling

Hurling er en udendørs holdsport og er en af de mest populære sportsgrene i Irland. Hurling spilles med stav – som f.eks. hockey eller lacrosse – og en enkelt bold. Faktisk skal du forestille dig en blanding af lacrosse, baseball og hockey: Så får du ”Hurling”.

Du kan se et godt eksempel på hurling her:

https://youtu.be/TmzivRetelE

Hurling er kendt som en af de hurtigste sportsgrene på græs og er blevet spillet i mere end 3000 år. Da hurling, ligesom gælisk fodbold, er en af Irlands oprindelige gæliske sportsgrene, så minder de to om hinanden på mange punkter. Et hold i hurling består – ligesom gælisk fodbold – af 15 spillere; en målmand, tre Full-Backs, tre Half-Backs, to Midfielder, tre Half-Forwards og tre Full-Forwards, og det er tilladt med 5 udskiftninger i en kamp, som normalt ligeledes varer 2×30 minutter. Hurling er en kontaktsport, hvor hårde tacklinger ikke kan undgås. Derfor tillades det – ved blodige skader – at foretage ekstra udskiftninger, hvis der er behov for det.1024px-Hurling

Det grundlæggende formål med spillet er, at spillerne bruger en økseformet stav af træ (kaldet en hurley) til at skyde en lille, hård læderbold mellem modstanderens målstolper; enten over overliggeren, som giver 1 point, eller under overliggeren i målet, som forsvares af en målmand, hvilket giver 3 points. Målet er formet som et H – ligesom i rugby. Den nederste del af målet består af et net, som i et fodboldmål. Kender man ikke til sporten, vil man tro, at det blot er blanding af en masse forskellige sportsgrene – men så må man tro om igen! Med sin historie og opbygning er spillet i sin enkelthed helt unik – og faktisk har hurling én enkelt gang været en Olympisk sportsgren, tilbage i 1904.

Selvom hurling er noget nær Irlands nationalsport, er spillerne kun amatører. Det vil sige, at ingen som sådan tjener penge på hurling, og det er ren kærlighed til sporten, der driver både spillerne og tilskuerne.

Nap of the day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *